Kookeiland.be maakt gebruik van cookies. Dit doen we om uw surfervaring op deze website aangenamer te maken. Meer info

Deze melding niet meer weergeven
Kookeiland



Gratin dauphinois

Chef: Jeroen Meus
Menugang: Hoofdgerechten
Type: Aardappelgerechten
Aantal personen: 4





Benodigdheden

• 2 kg aardappelen
• 2 teentjes look
• 400 gram gemalen kaas
• 0.5 liter melk
• 0.5 liter room
• 1 blaadje tijm
• 1 takje tijm
• nootmuskaat
• peper
• zout
• beetje boter
Werkwijze

  • Smeer een vuurvaste ovenschaal in met boter en look.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes en bedek er de ovenschaal mee. Kruid ze af.
  • Strooi op de aardappelen gemalen kaas. Bedek de kaas weer met aardappelschijfjes.
  • Doe dit totdat de schaal gevuld is en eindig met een laag gemalen kaas.
  • Kook melk en room samen op met de tijm, laurier, teentje look en nootmuskaat.
  • Zeef het mengsel en giet het op de aardappelen totdat die net onder staan.
  • Bak de gratin 1 uur in de oven op 180°C of net zolang dat je met een satéstokje zonder problemen door de gratin kunt prikken.







  • Waarderingen ( 4 reactie s | 8 waarderingen )



    ZEER LEKKER EN HET KLOPT HELEMAAL
    Maarten



    heb deze gratin klaargemaakt, maar de hoeveelheden aangepast : 1 kg aardappelen, 200 g kaas, 500ml room en 500 ml melk. dat was ruim voldoende voor 4 personen en de gratin was heel erg lekker, na 1u in de oven aan 180°
    tine



    ALLES IS GOED UITGELECHT EN GEMAKELIJK NA TE MAKKEN
    WALTER



    Kaas en schijfjes door elkaar mengen voor je ze in de schotel gooit .... heerlijk
    peter