< Terug naar alle recepten

Steak bearnaise met verse frieten

Steak bearnaise met verse frieten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 steaks
  • 6 dl dragonazijn
  • 6 dl water
  • 6 dl droge witte wijn
  • 2 teentjes look
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes gedroogde laurier
  • 250 g boter
  • 3 eidooiers
  • 1 kg friet aardappelen
  • sap van een halve citroen
  • 1 sjalot (grof gesnipperd)
  • 3 peterseliestengels
  • 3 dragonstengels (blaadjes apart houden)
  • olijfolie
  • 1 el geplette peperbolletjes
  • peper en zout

Bereiding

Serveer de steaks met de bearnaisesaus en verse frieten. Lekker met een slaatje.

De bearnaisesaus

  1. Doe de dragonazijn, het water en de witte wijn in een sauspan en verwarm op een matig vuur.
  2. Plet de look. Voeg de look samen met de grof gesnipperde sjalot, geplette peperbollen, dragonstengels, peterseliestengels, tijm en laurier toe aan de saus. Laat alles rustig inkoken tot 1/3. Giet door een fijne zeef.
  3. Smelt de boter in een sauspan en schep met een schuimspaan de eiwitten (witte vlokken) eruit. Zo verkrijg je geklaarde boter.
  4. Klop de eidooiers los en voeg de saus toe. Klop schuimig.
  5. Warm dit mengsel al kloppend op in een hoge sauspan. Dit op een zacht vuur. Neem de saus af en toe van het vuur zodat de temperatuur onder controle blijft. Blijf kloppen tot een schuimig gebonden saus.
  6. Doe de geklaarde boter beetje bij beetje bij het schuimige mengsel en blijf kloppen.
  7. Neem de saus van het vuur en breng op smaak met peper en zout en het citroensap.
  8. Snijd de blaadjes dragon fijn en meng met de saus.

De steak

  1. Laat boter smelten in een pan of grillpan en bak de steaks naar de gewenste bakwijze.
  2. Kruid met peper en zout.

De verse frieten

  • Zet de friteuse op 150°C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in frieten van gelijke dikte.
  • Bak ze voor in de friteuse tot ze vanbinnen gaar zijn. Laat het overtollige vet uitlekken en laat de frieten afkoelen.
  • Verwarm de friteuse naar 175°C en bak de frieten goudbruin.